Recht op alimentatie voor je kind of jezelf?

Alimentatie. Het is volgens de wet een recht op de bijdrage aan onderhoud door de meestverdienende partner aan de minder daadkrachtige partner.
Je hebt kinderalimentatie en partneralimentatie. “Onderhoudsgeld” heet het in België. Iedereen zal het erover eens zijn dat een bijdrage aan het onderhoud van de kinderen een plicht is voor beide ouders. Daarover bestaat geen discussie. Dan heb je nog partneralimentatie. Dat ligt toch een stuk gevoeliger, zeker als het onderling niet soepel loopt.
Er gaat veel onderzoek vooraf aan het vaststellen van de hoogte van beide soorten alimentatie, want naast de emoties speelt ook de uitgebreide berekening een grote rol. 

Alimentatieplicht voor het kind

In het algemeen heb je voor het bepalen van het alimentatiebedrag echt deskundig advies nodig van een advocaat of mediator. Mijn advocaat liet de berekening zien op papier wat uit meerdere A4-tjes bestond! Ze legde het voor de vorm uit, maar al snel verloor ze mijn aandacht. Ik berustte mij in het feit dat het wettelijke berekeningen zijn, dus dat het een redelijk resultaat zou zijn. Naast dit maandelijks bedrag heb ik wel enkele zaken apart opgenomen in het ouderschapsplan. Zoals bijvoorbeeld dure hobby’s van de kinderen, deze betalen ik en De Ex voor de helft. Hier houdt die wettelijke formule geen rekening mee, die is puur gebaseerd op inkomen van de ouders (draagkracht) en algemene levensonderhoud.  Zo kun je wel een beetje armslag creëren. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb.
Kinderen hebben recht op deze maandelijkse bijdragen tot hun 21e levensjaar. Een kindrekening kwam nog ter sprake: een rekening puur voor de kinderalimentatie waar beide ouders de beschikking over hebben. Kan handig zijn, maar in mijn geval niet van toepassing: ik voed de kinderen (voornamelijk) op.

Recht op partneralimentatie?

Volgens de Nederlandse wet heb ik er recht op. Bovendien vìnd ik dat ook. Ik werk nog steeds part-time en De Ex heeft een zeer goedbetaalde baan. Ik voed de kinderen op en verricht zo het meeste werk voor hen en besteed de meeste tijd aan hen. Ik heb financieel veel ingeleverd. Dus ik heb nooit getwijfeld aan de vraag òf ik hier gebruik van zou maken. Het is mijns inziens de plicht van De Ex naar mij toe.
Ook dit bedrag heb ik laten uitzoeken door mijn advocaat, alhoewel je dit ook onderling zou kunnen regelen. Maar mijn vertrouwen in De Ex was compleet verdwenen, dus alles liet ik vastleggen. Na de berekening bleek dat dit – in tegenstelling tot de kinderalimentatie – wel een brutobedrag is. Met andere woorden: hier gaat nog inkomstenbelasting vanaf, zo’n 50%! Slik. Bij je aangifte moet je dit dus opgeven. Het is nu zo volgens de Nederlandse wet geregeld dat ik – omdat wij samen jonge kinderen hebben – twaalf jaar recht heb op partneralimentatie. Of totdat ik ga samenwonen of trouwen. Da’s best lang, maar mijn advocaat wees mij er op dat er een verzoek tot wetswijziging is ingediend om het maximaal aantal jaren op vijf vast te zetten. Oeps, dat is een groot verschil. Tot op de dag van vandaag is er nog geen wetswijziging doorgevoerd, de vraag is of dat ook wel gaat gebeuren.

Ik ken vrouwen in mijn omgeving die geen alimentatie ontvangen, omdat zij òf meer verdienen òf hetzelfde verdienen als hun ex-partner. En sommigen ontvangen het alimentatiebedrag contant, zodat beide minder administratierompslomp hebben. Maar dan moet het onderling vertrouwen wel goed zijn, je kunt hier geen rechten aan ontlenen als het eens niet wordt betaald. Je kunt er samen ook voor kiezen helemaal geen gebruik te maken van partneralimentatie.
Vreemd genoeg ziet de Nederlandse overheid het wel als inkomen, maar de banken niet. Ik kon om die reden helaas geen nieuwe woning kopen.

Wat nog meer?

Hier is nog wat handige informatie:

Kinderalimentatie:

  • De alimentatie loopt  tot 21 jaar, maar vanaf 18 jaar ontvangt het kind de bijdrage zelf.
  • Mocht het bedrag niet toereikend zijn omdat er iets speciaals is zoals een abonnement of scholingskosten, communiceer hierover met je ex-partner, en vraag incidenteel om een extra bijdrage.

Partneralimentatie:

  • Als je géén kinderen hebt of korter dan 5 jaar getrouwd bent geweest, dan is de betalingsduur gelijk aan de duur van het huwelijk.

Voor beide alimentaties geldt dat:

  • Als je ex-partner weigert te betalen, neem dan contact op met het Landelijk Bureau Onderhoudsbijdragen (LBIO): zij regelen vanuit de overheid kosteloos de inning (soort deurwaarder). Voorwaarde is dat de alimentatie is vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan.
  • Jaarlijks een indexatie wordt vastgesteld, meestal half november. In 2018 is het bijvoorbeeld 1,5%. Houd dit dus in de gaten, je hebt er recht op, maar je moet het zelf regelen met je ex-partner.
  • Voor meer informatie, kijk dan ook op deze sites: http://www.nibud.nl en http://www.lbio.nl

Wat vind je van mijn verhaal en de informatie die ik heb gegeven? Ben jij tevreden over de alimentatie die jij ontvangt? Hoe heb jij het geregeld met je ex-partner? Reageer via mijn contactformulier .

2 gedachten over “Recht op alimentatie voor je kind of jezelf?”

  1. Wanneer er kinderen in het spel zijn bij een scheiding, is alimentatie uiteraard aan de orde en dat is ook goed zo. Ik ben na een kort huwelijk gescheiden. Het was in mijn belang om het gehele proces zo kort en pijnloos mogelijk te houden. Ik werd van alle kanten erop gewezen dat ik recht had op partneralimentatie. We hebben geen kinderen en ik wilde alleen maar ervan af en een nieuwe start maken. Ik heb er dus vanaf gezien.

  2. Mijn ex en ik zijn nooit getrouwd geweest. Wel hebben we de zorg voor onze zoon altijd gedeeld. Hij is opgegroeid in een situatie van twee huishoudens en weet eigenlijk niet beter. Het kostenplaatje gaat in goed overleg. We hebben nooit een wettelijke regeling nodig gehad. Het is goed, dat die mogelijkheden er zijn. Het is echter mooi, wanneer het zo harmonieus kan gaan. Dat is eigenlijk, zoals het zou moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.