Herkennen van talent

Een zanger kan prachtig zingen, een bakker lekker brood bakken, maar wat kan ik? Wat heb ik de wereld te bieden? Het is mijn voortdurende zoektocht naar mijn talent – als ik al van persoonlijke talenten mag spreken… Het woord ‘talent’ heeft een bijna mythische lading, iets bovennatuurlijks. Terwijl ‘talent’ volgens het woordenboek betekent: “een natuurlijk vermogen om iets goed te doen”. Dat is het, meer niet.

Ik weet: ik ben goed in organiseren, vinden van creatieve oplossingen, ik heb een brede belangstelling hebben voor de medemens en kan verhalend schrijven. Ik ben daar niet in geschoold, het zijn vaardigheden die ik mijzelf heb aangeleerd en die ik graag gebruik. Helaas heb ik daar niet mijn werk van gemaakt. Althans, het komt niet tot uiting in mijn huidige baan. Daarom wil ik graag mij hierin verdiepen: een nieuwe baan. Dit zal een hele zoektocht worden, want leuke banen liggen niet voor het oprapen. En maar één hoeft mijn talenten te herkennen.

Wie wat waar?

Maar als je geen uitgesproken talenten zou hebben – waar je tenminste van af weet – hoe moet je het dan aanpakken om dingen te bereiken die je graag wilt? Òf je laat je hierin trainen door experts, òf je huurt de nodige vaardigheden in om ze voor jouw doel in te zetten. Dus je schrijft je in voor een online cursus of een training speciaal voor jou gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld een kennis of collega vragen jou in iets te helpen, waarin jouw kennis of kunde tekort schiet. Het is in ieder geval een lange weg die je moet gaan, waarin doorzettingsvermogen en motivatie heel belangrijk zijn.

Aanvullen c.q. versterken

In een relatie zoekt men iemand die hem/haar aanvult, waarbij de één bijvoorbeeld beter is in sociale contacten leggen en de ander juist iemand is die rustig is en graag observeert luistert. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat iemand een gelijkgestemde zoekt in een relatie: beiden zijn bijvoorbeeld reislustig, avontuurlijk of succesvol op zakelijk gebied. Het is maar hoe je naar jezelf en de wereld kijkt en hoe je jouw toekomst ziet. Twee maanden geleden kreeg ik een mail van een man die zijn zoektocht naar een nieuwe liefde beschreef, eigenlijk één met veel teleurstellingen. Zo kwam hij ook vaak vrouwen tegen die niet op zoek zijn naar een Prins op het Witte Paard, maar naar een Handige Harry voor klusjes in en om het huis. Dat is zeker een afknapper als je elkaar net leert kennen. Toen ik nog vrijgezel was en mijn nieuwe (alleenstaande) buurman zich aan mijn deur kwam voorstellen, vroeg hij mij meteen of ik misschien een knoop aan zijn overhemd zou willen naaien, omdat ik dat wel beter zou kunnen dan hij. Want hij “had het nog nooit gedaan”.  Tja, dan sta je wel even raar te kijken: “Serieus?”.

Verwachtingen

Wederzijdse verwachtingen en jouw gevoel van eigenwaarde is heel bepalend. Zie jij jouw sterke kanten (talenten)? En herken je die van een ander? Kun je elkaar motiveren of houd je de ander òf jezelf klein? Ik denk dat het merendeel voor de eerste optie gaat, maar te vaak wordt in de tweede optie verzand. Dat heeft te maken met hoe jouw ouders (voorbeeldrol van opvoeders) zich gedragen of met jouw eigen geldingsdrang.

Blijf geloven in jezelf

Trots zijn op jezelf, je eigen mening, je eigen dromen is absoluut niet verkeerd. Sterker nog: het bepaalt jouw mate van geluk. Ik ben trots op wie ik ben en wat ik doe. Toch zou ik meer uit mezelf willen halen om gelukkig te zijn in mijn werk en –  wie weet! – die nieuwe liefde. Ik ben vaak onzeker over mijzelf en de scheiding heeft niet bepaald meegeholpen aan het vertrouwen in anderen, dat het lastig is door de dikke laag van angst heen te komen. Ik zal er echt hard voor moeten knokken om mijn geluk na te streven en om te blijven geloven in mijzelf en wat ik kan bereiken. Het begint tenslotte altijd bij jezelf. Wat gebeurd is in het verleden, geeft geen garantie voor de toekomst. Oftewel: je verleden bepaalt niet je toekomst. Weg met het verdriet, teleurstelling en boosheid van de scheiding en laat het geluk binnen.

De talentenjacht wordt vervolgd….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.