Stabiliteit: vloek of zegen?

Tijdens het jaarlijkse evaluatiegesprek op mijn werk, liet mijn manager mij weten zo  s t a b i e l  te zijn geweest tijdens het zo enorm stressvol verlopen jaar van de zaak. Ik nam dat op als compliment, maar achteraf denk ik eigenlijk dat hij dat misschien niet als een positieve eigenschap ziet. Mede daarom ook dat ik er (weer) geen salaris bij kreeg of een interessante bonus in het vooruitzicht heb gekregen.

Stabiel is fijn voor de werkgever, maar daar win je geen veldslagen mee, zeg maar. Je doet je werk en dat is het dan. Dat klinkt ook niet erg positief, dat besef ik wel. Privé gezien was het voor mij een pittig jaar en heeft mij meer doen realiseren dat het werk dat ik nu doe absoluut niet bij mij past en niet bij mijn nieuwe leven past. Het stimuleert mij op geen enkel vlak en er zijn ook geen carrièremogelijkheden. Bovendien erger ik mij aan de houding van mijn manager, die er raakvlakken heeft met het gedrag van de Ex. Ik merk bij mezelf dat ik daar klaar mee ben.

Voordeel 1

Stabiel. Tja, die opmerking heb ik vaker gehoord van partners. “Je bent zo burgerlijk”, had een vroeger vriendje tegen mij gezegd. Omdat ik zo netjes alles op orde had en hij ab-so-luut niet (schuldsanering, verkeerde vrienden en ga maar door). Ik betaalde inderdaad netjes mijn rekeningen, stond nooit rood, ruimde netjes achter me op, volgde netjes de regels. Tja, eigenlijk nog steeds. Dat is – in mijn overtuiging – ook de reden dat de Ex zich tot mij aangetrokken voelde. Hij kon geen structuur in zijn leven aanbrengen en was heel onzeker, maar wel ambitieus. Hij had mij daarom nodig, als opstap, als basis. Voor mij is die stabiliteit enorm belangrijk. Ik heb me zelden veilig (stabiel) gevoeld als kind en jongvolwassene, dus het was noodzakelijk een goede structuur voor mezelf aan te leggen. Zo wist ik waar ik aan toe was, het was overzichtelijk en voor mijn gevoel dus veilig. Dat gaf mij rust en zekerheid.

Voordeel 2

En laat dat nu precies zijn wat mijn kinderen nodig hebben om hun leven weer op te pakken en volwassen te worden. Dat lukt hen goed en daar ben ik erg trots op. Natuurlijk heb ik ook zelf baat bij deze stabiliteit, ook al raak ik – net als de kinderen – weleens emotioneel van het pad af, maar ik vind weer snel het goede pad terug: het pad naar liefde en geluk voor ons alle drie. De kinderen zijn nu bij hun vader aan de andere kant van het land en ik hoop elke keer dat ze het fijn hebben. Wat ik meekrijg van ze is dat er van structuur, liefde en veiligheid niet vaak sprake is. Dat is heel moeilijk te moeten aanhoren. Zij moeten zich ook daar staande houden, dus ik probeer daar geen harde oordelen over te geven tegen hen. Zij zullen hier (helaas) zelf een weg in moeten vinden.

Structuur is niet saai

Maar laat me één ding zeggen: stabiel ( of gestructureerd, burgerlijk, veilig, enzovoorts) wil niet zeggen: saai. Ik vind mezelf niet saai, ik ben een heel nieuwsgierig en actief persoon. Mijn broer vond mij altijd zelfs roekeloos. Maar hij was dan ook een enorme bangerik. Ik probeerde gewoon veel: je kunt pas zeggen dat je iets niet wilt, kan of lust, tot je het hebt geprobeerd. Ik heb heel veel dingen ondernomen waarvan menigeen zou zeggen: dát zou ik nou nooit durven. Mensen noemden mij vaak een stoere vrouw. Dat begreep ik toen helemaal niet (omdat ik zo onzeker was). Maar als je iets heel graag wilt, iets ontdekken of verder wilt komen, moet je buiten je comfort zone treden. Ik dacht daar niet zo erg over na. Ok, niet altijd is mijn ervaring positief geweest. Maar goed, ik weet nu tenminste van wat ik heb “geprobeerd”: wat bij mij hoort en wat niet. Zo sta ik nog steeds in het leven en leer ik nog steeds…
Dit ben ik.

Voornemen 2019

Dus voor mij geen partner met problemen. Dat kan ik niet gebruiken. Dan zou mijn aandacht te veel naar andermans behoeften worden getrokken in plaats van naar die van mijzelf. Niet goed. En ik ga mijn droom achterna om werk te vinden waar ik mijn hart en ziel in kwijt kan: door schrijven mensen te inspireren. Dat zijn mijn goede voornemens voor 2019.

Een gelukkig 2019 allemaal, dat in het nieuwe jaar ook jullie wensen mogen uitkomen!

Eén gedachte over “Stabiliteit: vloek of zegen?”

  1. Ik heb je blog over stabiliteit met veel interesse gelezen. Ik heb een lange labiele periode in het leven gehad. Het meeste heb ik gehad aan bewust streven naar alles wat stabiliteit creëert. Ik heb mijn financiën op orde. Ook in mijn huis geldt: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Bij was stabiliteit geen vanzelfsprekend gegeven. Het werd iets waaraan ik mij kon optrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.